Het Rode Boek

Het Rode Boek is een portfolio voor analfabete NT2-cursisten die nog weinig Nederlands spreken en weinig schoolse vaardigheden hebben. Het is een stevig schetsboek, dat de cursisten zelf vullen met tekeningen, plaatjes en foto’s van alles wat belangrijk voor hen is. Het is niet alleen een ontwikkelingsportfolio maar ook een onderwijsportfolio. Je kunt het Rode Boek als lesmateriaal op maat gebruiken voor spreekvaardigheid en empowerment.

De aanpak met het Rode Boek is gratis en voor iedereen toegankelijk. Alles wat je nodig hebt is input van je cursisten, inzicht in de aanpak en lege schetsboeken. Er zijn steeds meer alfacursisten in Nederland die hun eigen Rode Boek maken in de les. Er is een korte docentenhandleiding beschikbaar op aanvraag. Verder is het aan te raden om een workshop over de aanpak te volgen.

Ik ontwikkelde de aanpak met het Rode Boek voor Stichting Impuls, waar van 2010 tot 2014 de Pilot Alfabetisering uitgevoerd werd voor de gemeente Amsterdam in Stadsdeel Nieuw West. Ik geef workshops en trainingen voor AlfaNT2-docenten over het Rode Boek. Sinds mei 2019 doe ik dat niet meer als zelfstandige, maar bij VU-NT2. Aan de hand van voorbeelden van de kleurrijke boeken die cursisten eerder hebben gemaakt, leer je hoe de Rode Boek-methodiek opgebouwd is. Daarna ga je actief aan de slag met de toepassing van deze manier van werken in je eigen lespraktijk.

Voorbeeld uit Het Rode Boek: mijn gezin070 (3)

Voorbeeld uit Het Rode Boek: mijn gezin060 (3)

Voorbeeld uit Het Rode Boek: het menselijk lichaamAfbeelding3

Voorbeeld uit Het Rode Boek: mijn buurtAfbeelding2

Voorbeeld uit Het Rode Boek: mijn buurtAfbeelding1

Voorbeeld uit Het Rode Boek: dit ben ik094 (2)